Mândra Chic este un concept complex, care cuprinde ATELIERUL ȘEZĂTOARE - în cadrul căruia se creează piese de zestre contemporană sub formă de manifest cultural, inspirate de simbolistica și tradiția românească, SUVEICA MAMEI RUȚA ÎN JURUL LUMII - un proiect internațional de călătorie cu peste 1 milion de km în portofoliu, MUZEUL DE PÂNZE ȘI POVEȘTI – mic centru cultural și spațiu de expunere pentru colecții etnografice, de artă vizuală sau de tip cultural fashion, gazdă pentru campanii sociale, civice și de mediu, burse de educație și ateliere de creație și dezvoltare pentru copiii și adulții din comunitate, proiecte de identitate culturală locală.

duminică

Batista contemporană de buzunar



Batista contemporană de buzunar este o piesă de zestre, creată în atelierele șezătoare Mândra Chic. Un element identitar fin, ce poate fi purtat la costum /sacou în orice împrejurare. Când vrei să îți asumi cultura din care faci parte, când dress code ul evenimentului o cere, sau când simbolurile din etnografia româneasă îți sunt aproape de suflet și le porți în buzunarul de la piept, în semn de prețuire pentru neamul tău! Lucrate pe panze de in sau bumbac ecologic, cu fir de mătase naturală sau bumbac clasic, sunt piesele noastre Centenare, omagiu detaliilor simbol care au creat România Mare! Un cadou ideal pentru barbatii eleganti, care poarta tinute business sau smart chic. Dar si pentru doamne:)


Batista contemporană - cod: Batista01 - 125 ron

Varianta 1 - batista de buzunar din pânză albă de bumbac, cu broderie manuală neagră și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 20/20 cm. Două bucăți disponibile
 
Varianta 2 - batista de buzunar din pânză de in alb - ivoire, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 23/23 cm. O bucată disponibilă. 

Varianta 3 - batista de buzunar din pânză de in alb - ivoire, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 22/22 cm. O bucată disponibilă. 

Varianta 4 - batista de buzunar din pânză de bumbac nature, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 23/23 cm. O bucată disponibilă. 

Varianta 5 - batista de buzunar din pânză de in alb - ivoire, cu dungă roșie din țesătură, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 22/22 cm. Indisponibila

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu

Batista contemporană - cod: Batista02 - 125 ron

Varianta 1 - batista de buzunar din pânză albă de bumbac, cu broderie manuală neagră și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 20/20 cm. O bucată disponibilă.

Varianta 2 - batista de buzunar din pânză de bumbac nature, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 23/23 cm. O bucată disponibilă.
 
Varianta 3 - batista de buzunar din pânză de in alb - ivoire, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 22/22 cm. O bucată disponibilă. 
 
Varianta 4 - batista de buzunar din pânză de in alb - ivoire, cu broderie manuală bleumarin și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 22/22 cm. O bucată disponibilă. 

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu

Batista contemporană - cod: Batista04 - 175 ron

Batistă de buzunar din pânză de bumbac albă, cu broderie manuală în 5 zone și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 19/19 cm. O bucată disponibilă.

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu


Batista contemporană - cod: Batista06 - 175 ron

Batistă de buzunar din pânză de in alb - ivoire, cu broderie manuală din mătase, în 4 colțuri și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 18/18 cm. O bucată disponibilă.

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu


Batista contemporană - cod: Batista07 - 175 ron

Batistă de buzunar din pânză de bumbac alb - ivoire, cu broderie manuală în 4 colțuri și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 18/18 cm. O bucată disponibilă.

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu

Batista contemporană - cod: Batista08 - 150 ron

Batistă de buzunar din pânză de bumbac alb - ivoire, cu broderie manuală în 2 colțuri și tiv manual cu găurele. Dimensiuni aproximative: 22/22 cm. O bucată disponibilă.

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu


Batista vintage - cod Batista10 - 125 ron


Batistă de buzunar, vintage, din pânză de in alb - ivoire, cu broderie spartă în colț și tiv manual cu găurele. Dimensiuni 20/20 cm. O bucată disponibilă.
 
Comenzi la contact@tarafagarasului.eu

Batista vintage - cod Batista11 - 125 ron


Batistă de buzunar, vintage, din pânză de in alb - ivoire, cu broderie spartă în colț și tiv manual cu găurele. Dimensiuni 19/19 cm. Disponibil în stoc:  4 bucăți. 

Comenzi la contact@tarafagarasului.eu

----
 

Batista Suvenir Maniu - 500 ron

  piesă de colecție   

Batistele de buzunar suvenir Maniu sunt brodate manual pe pânză veche de casă, țesută în război, cu fir natural de bumbac, și cu tiv terminat manual în colțișori de dantelă. Dimensiuni aproximative 20/20 cm. Modelul este o replică a monogramei familiei Maniu și a semnăturii oficiale a marelui om politic, făuritorul României moderne. Batistele fac parte dintr-o colecție specială, lucrată de un grup de femei din Bădăcin în anul 2018. Colecția a numărat 20 de bucăți, pe fiecare fiind brodat numărul acesteia. Banii obținuți din licitarea majorității pieselor din colecție au fost donați proiectului de reabilitare a casei memoriale Iuliu Maniu, din Bădăcin!
 
Disponibile:  ultimele 4 bucati  (nr12, nr13, nr15)







Povestea batistelor contemporane
Mândra Chic 



" O inedită colecţie de batiste de zestre contemporană, pentru buzunar, pe care sunt brodate simboluri tradiţionale româneşti, a fost concepută ca un omagiu pentru Iuliu Maniu şi #Centenar, în atelierul de zestre contemporană "Mândra Chic", în colaborare cu comunitatea femeilor de la Bădăcin, satul în care se află casa memorială a marelui om politic. Batistele sunt din pânză de casă din bumbac, cânepă ori in şi sunt brodate cu aţă de bumbac sau mătase, cu simboluri tradiţionale româneşti sau flori.
"Ideea acestei colecţii de batiste de buzunar a apărut din nevoia existenţei unui element cu specific românesc, fin, în 'outfit-utile' contemporane, 'de domni'. Le mai spunem şi batistele 'de domni şi doamne'. Domnii de genul lui Iuliu Maniu mi se par un etalon al eleganţei, din toate punctele de vedere. Aşa am legat batista de el şi satul lui, Bădăcin. Chiar am văzut acolo, în muzeul dedicat lui Maniu, în incinta bisericii greco-catolice, o batistă lucrată de mama lui, cu monograma familiei din mătase, pe pânză de casă. Batistele de buzunar le coasem pe pânză de casă, cu bumbac, sau pe pânza de in, cu mătase. Pe batista de buzunar, pentru sacou, vor fi brodate simboluri etnografice româneşti sau flori din pajiştile Transilvaniei", a declarat miercuri, 17 ianuarie 2018, pentru AGERPRES, Alina Zară Prunean, coordonatorul întreprinderii sociale "Mândra Chic".

Potrivit acesteia, proiectul a început în primăvara anului trecut, când s-a realizat o primă batistă de buzunar pentru John Akeroyd, botanistul britanic apropiat al Casei Regale Britanice. "La sugestia acestuia, lucrăm la o batistă şi pentru Prinţul Charles, pe care vom coase un simbol din cultura etnografică românească şi floarea preferată a acestuia din pajiştile României, pe care le laudă peste tot în lume pentru biodiversitatea lor extraordinară", a precizat Alina Zară.  Pornind de la batista lucrată de mama lui Iuliu Maniu, colecţia va include şi o serie de "batiste suvenir", realizate de femeile din Bădăcin.

"Batista de buzunar o lucrăm împreună cu comunitatea femeilor de la Bădăcin şi fetele din atelierul 'Mândra Chic' Sălaj. Este un omagiu adus lui Iuliu Maniu şi Centenarului. O parte din încasări vor merge la proiectul de reabilitare a casei memoriale Iuliu Maniu. Împreună vom face şi Batista Suvenir, care este parte a unui kit mai amplu, cu suveniruri de Bădăcin. Batista Suvenir conţine monograma familiei şi semnătura lui Iuliu Maniu, realizată prin tehnica 'roizălit' (cusătură realizată după un model desenat pe pânză n.r.), pe care o practică femeile din acest sat", a adăugat Alina Zară. Potrivit acesteia, conceptul batistelor de buzunar brodate cu simboluri româneşti este unul unic la nivel naţional.

"Din câte am cercetat noi, în momentul în care am început proiectul - primăvara lui 2017, nu exista nicio linie de batiste de buzunar cu simboluri româneşti. Noi milităm pentru un produs autentic, inovativ, însă e destul de complicat cu protecţia conceptelor, în România, atât din punct de vedere legal, cât şi din punct de vedere moral. Trăim într-o societate în care e aproape 'cool' să nu creezi, când poţi să furi ideile altora, să faci 'copy-paste'. Dacă va fi aşa, avem o singura dorinţă legată de acest aspect: cine va începe să facă batiste inspirate de conceptul nostru, pe care îl vor găsi peste tot pe Internet, să aibă minima decenţă profesională şi să doneze o parte simbolică din profit proiectului 'Salvaţi Casa Maniu'", a conchis Alina Zară Prunean.

Primele 10 "batiste suvenir" au fost licitate în cadrul Galei Caritabile "Împreună pentru Iuliu Maniu", din 16 februarie 2018, la Zalău, fiecare cu 500 ron. Gala a avut ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, evenimentul fiind organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Instituţia Prefectului şi Casa Municipală de Cultură Zalău.

Poreclit "Sfinxul de la Bădăcin", Iuliu Maniu a avut o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, acesta implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. 

AGERPRES