Mândra Chic este un concept complex, care cuprinde ATELIERUL ȘEZĂTOARE - în cadrul căruia se creează piese de zestre contemporană sub formă de manifest cultural, inspirate de simbolistica și tradiția românească, SUVEICA MAMEI RUȚA ÎN JURUL LUMII - un proiect internațional de călătorie cu peste 1 milion de km în portofoliu, MUZEUL DE PÂNZE ȘI POVEȘTI – mic centru cultural și spațiu de expunere pentru colecții etnografice, de artă vizuală sau de tip cultural fashion, gazdă pentru campanii sociale, civice și de mediu, burse de educație și ateliere de creație și dezvoltare pentru copiii și adulții din comunitate, proiecte de identitate culturală locală.

marți

COLECȚIA "Cărți poștale cu povești"


Cărți poștale, ediție de colecție, care au pe spate câteva texte - povești, inspirate de spiritul românesc, iar pe față desene, fotografii, grafici create de prieteni buni. 
Bilingv (ro&en) 
Un proiect semnat de Alina Zară 


ÎNFLOREȘTE!
8 RON - 7 RON

Înflorește! Ești primăvara care merită toate florile din lume, veșnice în revenirea lor duioasă. Înflorește! Oamenii înfloresc așa frumos când se înveșmântează în lumină, armonie și echilibru. Înflorește! Și rămâi în floare…


 
BUCURIE
8 RON - 7 RON

Știați că oamenii pot fi, mai preus de toate, Bucurie? Ca o primăvară care vine mereu la timp, cu rost și bună rânduială? Hai să fim Bucurie! Unii pentru alții. Împreună:)


CĂSUȚA ALBASTRĂ 
8 RON - 7 RON

Se spune că în căsuțele țărănești de pe la noi găseai odinioară începutul Raiul. În spatele icoanelor se deschideau niște scări de lumină, care duceau în locuri de poveste. Dacă crezi cu adevărat, poți pătrunde și tu în lumea magică a căsuțelor noastre albastre.


 OMAGIU CIVILIZAȚIEI LEMNULUI
 8 RON - 7 RON 

 Uneori, Dumnezeu se odihnește de amiază, rezemat de o troiță din Transilvania… Și în toată lumea se așterne liniștea! E un răgaz infinit de duios în fiecare cruce și biserică de lemn de pe meleagurile noastre!


POVESTE DE DRAGOSTE VECHE
indisponibilă

Toată viaţa s-au ţinut de mână şi, vreme de mai bine de 50 de ani, Tătucu i-a adus Mamei Ieta, în fiecare zi, câte un bucheţel cu flori de câmp, pe care ea le punea în acelaşi pahar vechi, primit în dar la nunta lor! Uneori o mai cadorisea şi cu câte un batic, turtă dulce sau odicolon de la târg! Femeia avea grijă de el ca de ochii din cap! Tătucu s-a prăpădit într-o zi frumoasă, aşteptând să se întoarcă un nepot de la oraş. Îi dădea bani la fiecare pensie ca să îi cumpere, măcar o dată pe săptămână, flori. Să aibă pentru femeia lui, acum când nu se mai putea urca pe dealuri! După asta, Mama Ieta a plecat în Canada, la copii. Casa era prea goală fără omul ei! A luat cu ea şi paharul vechi, în care a pus toată viaţa flori de câmp, şi l-a transformat în candelă...


MÂINILE BUNICII 
8 RON - 7 RON

Mi-aduc aminte de mâinile bunicii! Nu se odihneau niciodată, decât duminica, în poala şurţului cu flori, la biserică! În rest: frământau pământul din grădină ori aluatul de pâine, suceau fusul, împingeau suveica printre iţele războiului de ţesut, spălau rufele la râu, scriau portative cu modele şi simboluri străvechi de pe pânze, dichiseau dantela de casă, trăgeau de coada greblei la fân, îmi dădeau bani din poşeta ei de oraş maronie, cărau trăistuţa cu mâncare la oamenii care lucrau în câmp, încheiau nasturii iei de sărbătoare, aduceau bunătăţi, mulgeau vaca, aruncau grăunţe păsărilor din ogradă şi se închinau după rugăciune. Dar, mai presus de toate, îmi aduc aminte cum ştiau să mângâie, mirosind a busuioc! Şi asta este, probabil, cea mai duioasă amintire din lume...

CER CU STELE ȘI ZMEI
8 RON - 7 RON 

Pe la noi, Cerul are miliarde de stele. Zmeii stau noaptea întinși pe spate, la ei în grădină, le păzesc și le numără. Dimineața, copiii vin și le verifică numărătoarea, să nu cumva să se fi pierdut vreuna. Pe la noi nu se pierde, în van, nici o stea!

#cOMunitate
8 RON - 7 RON 
 
Pe meleagurile noastre, când oamenii se adună împreună, cu gânduri bune, pot să mute munții din loc. E o vorbă veche despre puterea cOMunității, despre felul în care implicarea celor care mai au valori, principii, sunt responsabili, onești și cu intențiii bune,  poate schimba lumea! O poveste despre oamenii buni de pe la noi. 


RÂNDUIALA MESEI 
8 RON - 7 RON  

Prin părţile noastre, masa-i sfântă! Erau vremuri în care nu se afla gospădărie fără pod în care atârnau slănina şi cârnaţii, casă fără o putină cu brânză, curte făr’ un cuptor de pită, grădină fără ceapă roşie şi gazdă făr’ un pahar de rachiu pregătit pentru oaspeţi. Acum, dacă ne bucură musafirii, încă le punem dinainte aceleaşi merinde. Pe lângă ele, o ulcică cu lapte proaspăt muls şi-o scovardă cu gem, iar iarna, nelipsitele mere coapte şi cozonac de casă. Cine vrea să cunoască lumea asta parcă din poveşti, să treacă pragul unei case de pe la noi şi să se aşeze, în tihnă, la masă. Prin părţile noastre, totul  începe c-un „Tatăl Nostru" şi cu semnul crucii peste pita de casă. După aceea timpul se opreşte în loc, iar lumea se rostogoleşte domol, firesc, fără să se mai grăbească, hăituită, spre nicăieri. Pe la noi masa-i masă, aşa cum casa-i casă, neamu-i neam şi rânduiala rânduială!


SUVEICA  ÎN JURUL LUMII
8 RON - 7 RON 

Într-o zi, de la noi din sat, o suveică și-a luat lumea în cap! Unealta cu care țesea Mama Ruța zestre la război, a străbătut aproape 1 milion de km, ca să împlinească dorința bunicii  de a vedea ce e dincolo de hotarul în care a crescut. Duce și aduce povești despre oameni și cultură locală!  Transformă tragedia dispariției în bucuria regenerării! Se spune că Suveica Mamei Ruța în jurul lumii” este, probabil, cea mai duioasă poveste internațională de călătorie! Poveste din satul Mândra/ Transilvania / România


 TRANDAFIRUL
 8 RON - 7 RON  

Lumină și flori să vă răsară în cale și să vă rămână în urmă! Din grădină, până în suflet,  asemeni simbolului trandafirului aprig românesc, pe Calea Vieții. Semn de forță, frumusețe și bucurie.


PERSONAJE DIN POVEȘTILE ROMÂNEȘTI 
8 RON - 7 RON  

  Pledoarie pentru patrimoniul cultural imaterial național: poveștile românești și personajele lor.



Acasă de sărbători
8 RON - 7 RON

Te așezi în fotoliu, închizi ochii și fugi iute cu gândul în vârful dealului de acasă. Mai cuprinzi o dată satul copilăriei și îţi pocnesc urechile de frig, atât de proaspătă e amintirea! Auzi până şi chiotele copiilor de pe dealul dinspre biserică, atunci când îşi dau drumul cu sania de lemn pe derdeluşul care se înclină lin și câinii vecinilor în depărtare.  Îți aminteşti toaca bătând, apoi cum se înserează şi se pornesc colindele să umple uliţele... Dacă strângi pleoapele mai așezat, simţi izul merelor coapte pe care le punea bunica pe sobă, al zăpezii îngheţate,  al cozonacului cu nucă şi al veşniciei! Apoi se face brusc linişte, cald şi miroase a brad! De sărbători ne întoarcem întodeauna acasă! Măcar în gând...



Crăciun de poveste
8 RON - 7 RON

Crăciunul este perioada aceea din an în care, ca printr-o minune, ne reamintim că am fost creați să fim buni. Crăciunul pe la noi e cu colinde, praf magic de stele călăuzitoare, generozitate, belșug și bucurie. Povestea și miracolul Crăciunului să vă însoțească prin anul ce va să vină. În fiecare zi!


-----


Cum comanzi? 

Scrie un email la contact@tarafagarasului.eu (specifică ce cărți poștale dorești, adresa de livrare, persoana de contact, număr de telefon și datele de facturare ) / Livrăm peste tot în lume cu Poșta Română, iar intern cu Fan Courier.  Coletul pleacă din atelier a doua sau a treia zi lucratoare, după definitivarea fermă a comenzii! Plata ramburs la primirea coletului.